Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi Nedir?

Sağlık Bilimleri Fakülteleri ‘nde Ergoterapi Bölümü okuyan ve buradan mezun olan kişiler, ergoterapist olarak adlandırılırlar. Drama, işaret dili, felsefe, anatomi, sağlık iletişimi, öğrenme ile ilgili bir çok dersler alarak mezun olan  bu kişiler  herhangi bir nedenle toplumdan uzaklaşmak zorunda kalmış kişilerin topluma yeniden kazandırılması amaçlı çalışan sağlık çalışanlarıdır.

Ergoterapi Neleri Kapsamaktadır ?

Otizim, epilepsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip olan bireyler veya fiziksel, duyusal, zihinsel,konuşma, dil  ile ilgili herhangi bir hastalığı nedeniyle toplumdaki yaşamlarını sürdürmeye çalışırken sıkıntılar yaşayabilmektedir. Ergoterapistler, tamda bu noktada yaşamlarını rahatça ve kolaylıkla sürdüremeyen kişilere yardımcı olmak ve yaşam kalitelerini arttırmak için özel yöntemler uygularlar.

Ergoterapistlerin ilgi alanına giren bir yaş grubu bulunmamaktadır. Tüm yaş gruplarıyla ve bir çok hastalıkla ilgilenen ergoterapistler onlara uygun, hayat kolaylaştırıcı tedavi planı oluştururlar. Ergoterapi alan bireyler tedavi programlarına aktif olarak katılırlar. Tedavi planları kişiye özel ve çok çeşitlidir. Örneğin, psikolojik hastalığı olan bireylerin,  topluma katılmasını sağlayan aktiviteler bu tedavi planlarının içerisine dahil olabilirken, aynı zamanda  fiziksel bir rahatsızlığı olan bireylerin evlerindeki veya dışarıdaki işlerini halletmesini kolaylaştıracak aktiviteler de bu tedavi planlarının içerisine dahildir. Ayrıca ergoterapi tedavileri için belirli bir alana gerek duyulmamaktadır. Ev, okul, rehabilitasyon merkezi, sağlık merkezi, hastane gibi bir çok farklı alanda yapılabilen, tedaviler uygulanmaktadır.

Ergoterapi bölümü mezunu, ergoterapistler tarafından planlanan tedavi yöntemleri ile yani kişiye özgü oluşturulan etkinlikler ile topluma kazandırılan ve bir çok probleminin üstesinden gelmesini başaran bir çok hasta mevcuttur.

Ergoterapi yöntemleri ile birey tam olarak tedavi edilemese de, yaşantılarında meydana gelen olumlu değişiklikler ile hastalığın getirdiği olumsuz durumların aşılması hedeflerler.

 

Yorum Yok

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.